1.Go!

Spelet Go! började livet i det antika Kina eller Fjärran Östern för över 5.500 år sedan, vilket gjorde det till det äldsta brädspelet som spelades idag. Det är inte bara det äldsta, det är också en av de mest komplexa spelen på marknaden. Det är ett abstrakt strategi brätspel där två spelare försöker att uppta mest styrelse ”territorium”. Spelets stora komplexitet har resulterat i att det har ett oföränderligt antal möjligheter och många alternativ att överväga för varje drag.

  1. Schack

Även om debatteras bland schack gemenskapen, är den mest troliga teorin kring schack historiska ursprung att den går tillbaka till 6th century och är mest sannolikt ett indiskt spel. Andra prenumererar på tanken att spelet är av kinesiskt ursprung medan det finns de som tror att spelet ska vara en direkt efterträdare till Shaturanga, ett spel som spelar stort sett detsamma men med upp till fyra spelare.

Spelet spelas mellan två motståndare som sitter på motsatta sidor av brädet, som innehåller 64 växlande svartvita färgade utrymmen. Varje spelare börjar med 16 stycken som består av följande: 1 kung, 1 drottning, 2 rooks, 2 biskopar, 2 riddare och 8 bönder. Genom försiktig framåtriktad planering är spelet syftat till att bekräfta motståndarens King-stycke, vilket innebär att han inte kan flytta utan att fånga.

  1. Bridge

Från det 17th århundradet kommer kortspel bridge att vara född i Ryssland och populariseras i Mellanöstern, men anses idag vara det svåraste kortspelet för dem alla. För det ändamålet har ett framgångsrikt fall nyligen föreslagits för att det ska betraktas som en sport, en välvårdad sport.

Spelet i sig är fyra spelare, tekniskt i grupper om två, som sitter individuellt motsatta från varandra, över ett vanligt 52 kort däck. Varje affär består av tre steg; auktionen, leken och poängen. I auktions stadiet bjuds spelarna i en rattvisning som beskriver sina händer. Detta följs av det spel där de vinnande budgivarna från det föregående steget försöker hävda de trick som krävs för att fylla sitt kontrakt som obligatoriskt vid auktionen innan slutligen spelare når poängen.

  1. Diplomati

Skapat av Allan B. Calhamer 1954 är Diplomacy ett strategiskt brädspel som släpptes för konsumenter 1959. Spelat på en karta över krigstid 1914, liksom delar av Mellanöstern och Nordafrika, skiljer sig spelet från andra krigsmatchade spel eftersom det är tärningar mindre och en med långt mer förhandlingsförmåga än ett enkelt spel för erövring.

  1. Hex

Inspirerad av Go!, Uppfanns Hex av den danska matematikern Piet Hein 1942, även om den har blivit omkopplad av andra sedan dess. Vid matchens början tilldelas spelare en färg från Röd, Vit, Blå och Svart. Spelet vänder sig sedan baserat på att spelare placerar sina färgade stenar på en enda cell på spelbrädet, i syfte att göra en ansluten sträng sten som når från sida av brädet till den andra.

Den första spelaren för att uppnå det målet vinner spelet. Hittills, så enkelt. Men då, till stor del för att den första spelaren att flytta har en distinkt fördel, införs cirkelregeln, vilket betyder att den andra spelaren förbehåller sig rätten att välja att byta positioner med sin motståndare. Därifrån är det en rakt upp taktisk strid mellan de två, som aldrig kan sluta i ett slips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *